Legenda stațiunii Mamaia, de pe litoral: de unde ar veni numele, de fapt

de: Iulia Kelt
08 08. 2022

În zilele noastre, stațiunea Mamaia, de pe litoralul Mării Negre, este una dintre cele mai iubite, apreciate și căutate locuri de vacanță din țara noastră, pe timp de vară.

De-a lungul timpului, stațiunea Mamaia a suferit schimbări majore, transformându-se din locul unde se puteau duce toți oamenii, într-una exclusivistă, cu prețuri care nu sunt accesibile chiar oricui.

Totuși, anul acesta, prețurile mari practicate aici s-au întors împotriva comercianților și hotelierilor, astfel că turiștii au început să migreze spre alte stațiuni, un pic mai „prietenoase” cu buzunarele lor.

Chiar și așa, Mamaia rămâne simbolul litoralului românesc, această stațiunea având o istorie bogată, de câteva sute de ani.

De unde vine numele de „Mamaia”: legendă vs. ce spun istoricii

Conform unei legende locale, numele de „Mamaia” ar fi legat de o moldoveancă, soție a unui român curajos, omorât de turci în luptele care se desfășurau, în acea perioadă, în Dobrogea.

Se spune că femeia nu s-ar fi lăsat descurajată de moartea soțului ei, ba dimpotrivă, i-ar fi urmat exemplul și ar fi luptat, la rândul ei, cot la cot cu soldații.

Totuși, ea ar fi ajuns să fie luată prizonieră de turci, dar i-a atras rapid atenția pașei, acesta fiind extrem de impresionat de vitejia ei. Așadar, în loc să o asuprească, i-ar fi făcut casă pe malul mării și i-ar fi dat și câțiva slujitori moldoveni, ca să se poată înțelege cu ei. Acolo, femeia avea să locuiască împreună cu fiica ei.

Cu toate astea, într-o zi, femeia e răpită de câțiva turci, aflați pe o barcă. Văzând ce i se întâmplă mamei ei, fata iese din casă, aleargă către apă și începe să strige: „Mamaie, mamaie!”. Speriată că fata i se va îneca, începe să roage la Dumnezeu, iar imediat o punte de nisip s-ar fi ridicat sub picioarele fetei, „Mamaia” dispărând din barcă.

Se spune că femeia s-ar fi prefăcut în acea punte de nisip unde astăzi se află stațiunea, ca să-și salveze fiica.

Totuși, există și o altă poveste, una care pare una un pic mai credibilă, cu toate că nu la fel de interesantă. Istoricii sunt de părere că numele localității provine din limba tătară. Se prespune că un tătar pe nume Mamai ar fi deținut acea bucată de plajă, acum mai bine de 200 de ani.